A muffinok, cupcake-ek életünk cukormázas megszépítői.
Apró cseprő csodák, amiknek soha nem lehet, és nem is szabad ellenállni. Muffinok nélkül az életünk sivár lenne. Gyors, és mégis impozáns finomság.
Íme az én alapreceptem, aztán pedig bemutatom két változatát. A többit rátok bízom.
Szóval a muffin alapreceptem:
Hozzávalók:
- 2 csésze liszt (lehetőség szerint teljes kiőrlésű lenne a legjobb)
- 1 csésze cukor (lehetőség szerint barna, vagy nádcukrot használjunk)
- 1/2 csésze olaj (sima étolaj, vagy olívaolaj => nem használok tojást, ezt fogja majd össze a tésztát)
- 1/2 csomag sütőpor
- 1 csésze folyadék
- egyéb finomságok
Elkészítés:
A lisztet, a cukrot, a sütőport egy tálba rakom, és összekeverem. Ekkor adjuk hozzá az egyéb finomságokat is, ami lehet akár csoki, akár gabonapehely, akár friss gyümölcs, akár aszalvány, lekvár, kakaópor, kávépor, keksz...bármi. Ezután adjuk hozzá a fél csésze olajat, keverjük el. Miután elkevertük, adjuk hozzá az egy csésze folyadékot, ami lehet sima víz, vagy tej, kávé, kakaó, pezsgő, gyümölcslé... én többnyire 2 evőkanál lekvárt keverek el a vízben, és azt adom hozzá. Ha mindez megvan, sütőpapírból kis csomagokat formázunk, és megtöltjük a tésztával, vagy muffin papírokat is használhatunk.
200 fokon tű próbáig sütjük.
Ajánlom, hogy készítsünk hozzá valami mázat is.
Egy téli muffin:
Aszalt szilvás, szilvalekváros, fahéjas-kakós, mogyorós csokis muffin.
Igen igen...ez így egyszerre borzasztó különböző íz, de higgyétek el, mind harmonizál, és óriási sikert aratott.Az alaprecept kiegészítése:
- egyéb finomságok: fél csésze apróra vágott aszalt szilva, 2-3 csipet fahéj, 2 evőkanál kakaópor, egy apróra kockázott tábla mogyorós csoki
- 1 csésze folyadék: szilvalekváros víz.
- 2 evőkanál víz
- 1 evőkanál olaj
- 4-5 kocka csokoládé
- 2 evőkanál szilvalekvár.
Szilvás-fahéjas, eperlekváros, kakós muffin
Alaprecept kiegészítése:
Egyéb finomságok:
- 1 csésze apróra vágott, fahéjhas porcukorban megforgatott szilva
- kakaópor
Máz: eperlekvárt egy kis cukorral és egy evőkanél vízzel felforraltam majd a még forró muffinok tetejére kanalaztam. A mázat megszórtam zabpehelyjel, és egy szilva gerezddel díszítettem.
óóóó szivem.ezek csodaszééépek :)
Örülök, hogy megint írsz.
Ezek nagyon gusztusosak.
Valami mázas tetejű arany- fehér karácsonyit nem csinálsz? JJulismamival ilyesmit tervezünk