skip to main | skip to sidebar

Pages

  • Főoldal
  • Panelkert
  • Magamról

Samu főz

Datolya puding, karamella öntettel

3:53 | Publish by Samu

Amikor először hallottam a datolya pudingról (eredeti nevén Sticky Toffee Pudding), rögtön megragadta a fantáziámat, és másnap ki is kellett próbálnom.
A végeredmény fantasztikus lett, egy rugalmas állagú sütemény, nagyon édes öntettel.
Előre szeretném leszögezni, hogy ez a puding nem magyar puding tehát nem tejben főtt zacskós por, hanem egy rendes, tésztás sütemény.

Hozzávalók a pudinghoz:

  • 400g (két csomag) aszalt datolya
  • 500ml víz
  • 300g cukor (diétás receptekért ne hozzám jöjjenek)
  • 300g fehér liszt
  • 2 tojás
  • 1 teáskanál sütőpor
Hozzávalók az öntethez:
  • 400g cukor
  • 2,5 dl főzőtejszín
  • 100g vaj
  • 1 dl víz
Elkészítés (puding): 
A datolyákat kimagozom, és egy tálba teszem, ráöntöm a vizet, a tetejére rászórom a sütőport, elkeverem, és pár percig hagyom állni. Ha állt pár percet, felrakom főni, és forrástól számítva 5-6 percet főzöm. Ha kész, leveszem a tűzről, és krumplinyomóval pépesítem. Az így kapott péphez hozzákeverem a cukrot, majd a lisztet, és várok, hogy egy kicsit hűljön. Ha már langyos, hozzákeverem a két egész tojást (azért kell várni, hogy nehogy véletlenül rántottát kapjunk a tészta helyett), majd a tésztát sütőformába teszem, és 180 °C-on 40 percig, vagy tűpróbáig sütöm (tűpróba: ha a sütibe beleszúrunk egy tűt, hurkapálcát, villát...stb., miután kihúzzuk a tészta nincs ráragadva az eszközre).

Elkészítés (öntet): 
A cukrot lassú tűzön meg karamellizálom, hozzáadom a kockákra vágott vajat, felöntöm a tejszínnel, és megvárom, hogy a hirtelen megkeményedett karamell felolvadjon. Ha az egész felolvadt, és az öntet túl sűrű, egy deci vízzel hígítom.

Ötletek: A datolyához nagyon megy a lédús körte, illetve a friss eper. Ezzel a két gyümölccsel megszórva még ízletesebbé tehetjük a süteményt. A karamell öntetből ne adjunk hozzá túl sokat, mert nagyon édes. Ha gondolják, a tésztába nyugodtan keverjenek vanília aromát, még finomabb lesz a puding.

Jó étvágyat kívánok :)

Címkék: Receptek 3 megjegyzés
3 Responses
  1. devi deva das Says:
    2012. június 6. 10:10

    Egész megéheztem!
    Deva


  2. Samu Says:
    2012. június 8. 3:39

    Kedves Devi Deva Prabhu!
    NEm vagyok benne biztos, hogy tojás nélkül is el lehet készíteni, minden esetre egy próbát megér!!


  3. Névtelen Says:
    2012. június 11. 8:37

    biztos meglehet csinálni tojás nélkül,ha tojásnélküli rántottát is tudok csinálni... :P


« Újabb bejegyzés
Feliratkozás: Megjegyzések küldése (Atom)

Labels

  • Receptek (14)

Magamról

Samu
Pécs, Baranya, Hungary
Kedves Olvasó! Gyere kérlek, ülj le velem egy bögre kávéra. Sokkal könnyebb úgy beszélgetnünk egymással a kinti és benti világokról. Két cukorral? Tej mehet bele?
Teljes profil megtekintése
Üzemeltető: Blogger.

Archívum

  • ►  2013 (3)
    • ►  május (2)
    • ►  január (1)
  • ▼  2012 (12)
    • ►  december (2)
    • ►  augusztus (1)
    • ▼  június (9)
      • Bodzás limonádé
      • Házi bodzaszörp
      • Bundázott ananász joghurtöntettel
      • Mozzarellával töltött pizzagolyócskák
      • Mediterrán polenta vegyes gombával és mozzarellával
      • Eper csatni
      • Epres malpura
      • Sajtmártásban sült vegyeszöldség
      • Datolya puding, karamella öntettel

Címkék

  • Receptek (14)

Olvasók

Keress a Facebookon

Copyright (c) 2010 Samu főz. Design by Template Lite
Download Blogger Templates And Directory Submission.