Tény, hogy mostanában beleszerettem a szörp befőzésbe. Volt bodzás, mentás, de most például levendulásat akarok, és keresem, kutatom a minél különlegesebb alapanyagú szörpök receptjeit. Ezekebne azt szeretem, hogy ad1: az én két kezemmel termesztetett növényből vannak (sok esetben), ad2: nem tartalmaz tartósítószert, színezéket, savanyúságot szabályozó anyagokat...stb.
Íme az én házi bodzaszörpöm receptje:
20-25 bodza virágzat
2l víz
1 citrom
2 kg cukor
5 dkg citromsav
A frissen szedett bodzát (szedési szabályok betartani!!!!) a virágokkal lefelé egy nagy tálba teszem. Felkarikázok egy citromot, és ezt a virágzatok közé csúsztatom, majd az egészet felöntöm 2 liter vízzel, tiszta ruhával letakarom, és hűvös helyre teszem.
Másfél nap után leszűröm, majd az illatos szűrletet egy nagy fazékba öntöm. Hozzáadom a cukrot, és a citromsavat, és egészen addig összefőzöm, ameddig a cukor teljesen fel nem olvad benne.
Utána már lehet is inni a finom szörpikét :) :)
![]() |
Nekem 4 liternyi szűrletből közel 6 liternyi szörp lett |
A bodzát főutaktól távol szedjük, így próbálva csökkenteni a szennyeződéseket a virágzatokon.
A bodzát mindig ollóval vágjuk le, sose tépjük, mert ha tépjük, kiszóródhat az ízt adó értékes virágpor.
A leszedett virágokat kosárba tesszük, sose nylon zacskóba, mert abba nagyon hamar belefülled.