skip to main | skip to sidebar

Pages

  • Főoldal
  • Panelkert
  • Magamról

Samu főz

Házi bodzaszörp

0:46 | Publish by Samu

Tény, hogy mostanában beleszerettem a szörp befőzésbe. Volt bodzás, mentás, de most például levendulásat akarok, és keresem, kutatom a minél különlegesebb alapanyagú szörpök receptjeit. Ezekebne azt szeretem, hogy ad1: az én két kezemmel termesztetett növényből vannak (sok esetben), ad2: nem tartalmaz tartósítószert, színezéket, savanyúságot szabályozó anyagokat...stb.
Íme az én házi bodzaszörpöm receptje:

20-25 bodza virágzat
2l víz
1 citrom
2 kg cukor
5 dkg citromsav


A frissen szedett bodzát (szedési szabályok betartani!!!!) a virágokkal lefelé egy nagy tálba teszem. Felkarikázok egy citromot, és ezt a virágzatok közé csúsztatom, majd az egészet felöntöm 2 liter vízzel, tiszta ruhával letakarom, és hűvös helyre teszem.
Másfél nap után leszűröm, majd az illatos szűrletet egy nagy fazékba öntöm. Hozzáadom a cukrot, és a citromsavat, és egészen addig összefőzöm, ameddig a cukor teljesen fel nem olvad benne.


Ezután az elkészült szörpöt fertőtlenített ( ecet + forró víz) üvegekbe töltöm, majd 4 napra száraz dunsztba teszem.
Utána már lehet is inni a finom szörpikét :) :)


Nekem 4 liternyi szűrletből közel 6 liternyi szörp lett
A bodzaszedés szabályai:
A bodzát főutaktól távol szedjük, így próbálva csökkenteni a szennyeződéseket a virágzatokon.
A bodzát mindig ollóval vágjuk le, sose tépjük, mert ha tépjük, kiszóródhat az ízt adó értékes virágpor.
A leszedett virágokat kosárba tesszük, sose nylon zacskóba, mert abba nagyon hamar belefülled.

Címkék: Receptek 0 megjegyzés
0 Responses

« Újabb bejegyzés Régebbi bejegyzés »
Feliratkozás: Megjegyzések küldése (Atom)

Labels

  • Receptek (14)

Magamról

Samu
Pécs, Baranya, Hungary
Kedves Olvasó! Gyere kérlek, ülj le velem egy bögre kávéra. Sokkal könnyebb úgy beszélgetnünk egymással a kinti és benti világokról. Két cukorral? Tej mehet bele?
Teljes profil megtekintése
Üzemeltető: Blogger.

Archívum

  • ►  2013 (3)
    • ►  május (2)
    • ►  január (1)
  • ▼  2012 (12)
    • ►  december (2)
    • ►  augusztus (1)
    • ▼  június (9)
      • Bodzás limonádé
      • Házi bodzaszörp
      • Bundázott ananász joghurtöntettel
      • Mozzarellával töltött pizzagolyócskák
      • Mediterrán polenta vegyes gombával és mozzarellával
      • Eper csatni
      • Epres malpura
      • Sajtmártásban sült vegyeszöldség
      • Datolya puding, karamella öntettel

Címkék

  • Receptek (14)

Olvasók

Keress a Facebookon

Copyright (c) 2010 Samu főz. Design by Template Lite
Download Blogger Templates And Directory Submission.