skip to main | skip to sidebar

Pages

  • Főoldal
  • Panelkert
  • Magamról

Samu főz

Mediterrán polenta vegyes gombával és mozzarellával

10:08 | Publish by Samu

A polenta sokak számára az újdonság erejével hat.
Elkészítési módja számtalan, lehet krémes, lágy, lehet keményre sütött, lehet köret, lehet főétel... se szeri, se száma. Mégis volt jó pár év, amikor megfeledkeztünk erről az aranysárga csodáról. Bár a poelnta ma reneszánszát éli, nem elfeledhető, hogy bár Olaszországban is gyakori étel, idegenbe szakadt testvéreink Erdélyben naponta fogyasztják, más néven. Ők úgy nevezik, hogy puliszka.
Lényeg a lényeg, legyen bár polenta, bár puliszka... méltatlanul hanyagoltuk, és ajánlom, hogy mindenki térjen hozzá vissza.
Íme az én mediterrán polenta receptem, vegyes gombával és mozzarellával.


Hozzávalók (a mediterrán polentához):

  • 25 dkg kukoricadara
  • 1 l víz
  • 10 ek sűrített paradicsom
  • 10 dkg olíva olajbogyó
  • 1/2 fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • só, bors, kakukkfű, bazsalikom, oregánó
  • olaj, 1-2 dl víz
Hozzávalók (vegyes gomba feltéthez):
  • 15 dkg csiperke gomba
  • 10 dkg laskagomba 
  • 1 cs (25 grammos) szárított erdei gomba keverék
  • 1/2 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • rozmaring ág
  • olaj
  • + 400 g mozzarella
Elkészítés:

A szárított gombát a csomagoláson feltüntetett módon beáztatom. A vizet felteszem forrni, erősen sózom. Ha a víz forr, lassan adagolva hozzákeverem a kukoricadarát, és sűrűsödésig keverem. A polenta akkor lesz kész, ha már olyan sűrű massza, hogy elválik az edény oldalától. Egy lábasban megdinsztelem a kétféle hagymát, hozzáadom az olajbogyót, pár pillanatig pirítom, majd hozzákeverem a sűrített paradicsomot, és felöntöm egy kevés vízzel, majd fűszerezem, 15 percig főzöm. A paradicsomos szószt alaposan összekeverem a polentával, majd egy tepsibe öntöm és félre rakom.
Egy másik serpenyőben megdinsztelem a kétféle hagymát, majd hozzáadom a háromféle gombát (a szárítottat leszűröm), hozzáadom a rozmaring ágat. Amikor a gomba megpirult, ráöntöm a polentára, és szépen egyenletesen beterítem vele a tetejét. Rákarikázom a mozzarellát, és előmelegített sütőben addig sütöm, ameddig meg nem pirul a széle, illetve a mozzarella teljesen el nem olvad.

Jó étvágyat kívánok!

Címkék: Receptek 0 megjegyzés
0 Responses

« Újabb bejegyzés Régebbi bejegyzés »
Feliratkozás: Megjegyzések küldése (Atom)

Labels

  • Receptek (14)

Magamról

Samu
Pécs, Baranya, Hungary
Kedves Olvasó! Gyere kérlek, ülj le velem egy bögre kávéra. Sokkal könnyebb úgy beszélgetnünk egymással a kinti és benti világokról. Két cukorral? Tej mehet bele?
Teljes profil megtekintése
Üzemeltető: Blogger.

Archívum

  • ►  2013 (3)
    • ►  május (2)
    • ►  január (1)
  • ▼  2012 (12)
    • ►  december (2)
    • ►  augusztus (1)
    • ▼  június (9)
      • Bodzás limonádé
      • Házi bodzaszörp
      • Bundázott ananász joghurtöntettel
      • Mozzarellával töltött pizzagolyócskák
      • Mediterrán polenta vegyes gombával és mozzarellával
      • Eper csatni
      • Epres malpura
      • Sajtmártásban sült vegyeszöldség
      • Datolya puding, karamella öntettel

Címkék

  • Receptek (14)

Olvasók

Keress a Facebookon

Copyright (c) 2010 Samu főz. Design by Template Lite
Download Blogger Templates And Directory Submission.