A sajttal hadilábon állok. Csak akkor szeretem, ha sima, ha füstölt, ha penészes, ha kék, ha márvány, ha krém, ha tömlős, ha bree, ha házi, ha kecske, ha büdös, ha mozzarella, ha lágy, ha intenzív.
Épp ezért nálam az étel, lett légyen az bármiféle, ha sajt van benne, rossz már nem lehet. Ha pedig mártást készítünk belőle, és ebbe még zöldségeket is sütünk... akkor elértem a Mennyek Országát, a Nirvánát...mindent.
Először készítettem ilyet, gyorsan összedobható, és zajos sikert arat, garantálom!
Hozzávalók:
- 1kg vegyes zöldség (én friss karfiolt, és mirelit franciasaláta mixet használtam, mert gyorsan akartam elkészíteni, de ha lehetőség van rá, akkor minden alapanyag legyen friss. Az pedig, hogy milyen zöldségek legyen, ízlés dolga, rakja bele mindenki, amit szeret)
- 1l tej
- 300g fehér liszt
- 300g reszelt sajt
- vaj
- fűszerek
Elkészítés:
A zöldségeket félpuhára párolom. Ha végeztem leszűröm, és egy lábasba felmelegítek kb. 70g vajat. Ha a vaj felhevült, hozzáadom a lisztet, és rántást készítek belőle. Ha kicsit megpirult, hozzáadom a tejet, felforralom, kellő állagúra sűrítem. Ha elég sűrű, hozzáadom a sajt felét, és a fűszereket, amik nálam: majoránna, curry, petrezselyem, bazsalikom, só. Ha a sajt felolvadt, hozzákeverem a párolt zöldségeket, kivajazott tepsibe öntöm az egészet, a tetejére rászórom a maradék sajtot, és meghintem egy kis petrezselyemmel, majd előmelegített sütőben addig sütöm, ameddig a sajt a tetején aranybarna nem lesz.
Köret tekintetében univerzális, jó a tészta, jó a rizs, vagy friss salátaágy, de magában is laktató.
Ötletek:
Még érdekesebb ízkavalkádot kapunk, ha félig sima sajtot, félig füstöltet használunk. Vagy akár mozzarellagolyókat is elrejthetünk a tepsiben. A tetejére karikázhatunk főtt tojást, vagy lédús paradicsomot, mielőtt berakjuk sülni.
Jó étvágyat kívánok :)
én adott szakánykönyvből van? mert akkor ezt csináltam 2 éve karácsonyi menümnek :D
Bubi, az alap receptet ott láttam, én csak pár helyen továbbgondoltam, de amúgy nagyjából ugyanaz lehet a kettő! ÉS isteni! :)